KEVESEN TUDJÁK MEGINNI, PEDIG AZ EGYIK LEGJOBB ITAL A SZÍVBETEGSÉGEK ELLEN

Nem csak koktélalapanyag, szívbarát üdítő is ez a kevesek által fogyasztott ital.

Akár házilag is könnyen elkészíthető, de a boltok polcain is megtaláljuk. A paradicsomlé népszerűsége megkopott ugyan az elmúlt évtizedek során, pedig számos oka van, miért lenne érdemes néha innunk.

Egy friss kutatás támasztja alá azt, amit a népi orvoslással foglalkozók hosszú ideje tudnak: a paradicsom, lé formájában fogyasztva is kifejezetten egészséges, jót tesz a vérnyomásnak, és a koleszterinszintet is csökkenti.

A paradicsomlé egyszerű, szívbarát ital

A paradicsomlé egyszerű, szívbarát ital

Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A paradicsom leve igazán szívbarát ital

Közel 500 ember egészségét vették górcső alá egy japán vizsgálatban. A résztvevők feladata annyi volt csupán, hogy igyanak annyi paradicsomlevet, amennyi csak jólesik nekik. A vizsgálat végén azok vérnyomása, akiket nem kezeltek gyógyszeresen, szignifikánsan csökkent: a szisztolés vérnyomásuk 141,2-ről 137 Hgmm-re, míg a diasztolés vérnyomásuk 83,3-ről 80,9 Hgmm-re. A vérnyomás mellett az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét is csökkentette a fokozott paradicsomlé-fogyasztás, 125 érintett önkéntes esetében volt látványos hatása a koleszterinre az üdítőnek. Ehhez nem is kellett sokat inniuk, mintegy 2 dl-t fogyasztottak átlagosan naponta a vizsgált személyek.

A pozitív hatások a férfiak és nők esetében egyaránt érvényesültek, korosztálytól függetlenül.

Zöldségnek tartjuk, pedig gyümölcs

Nemhiába tartják a paradicsomot az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. A benne található nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhetően kifejezetten jó hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre, ráadásul képes szabályozni a vérzsírszintet. Nemcsak karotinoidokat, de likopint, A-, C- és E-vitamint tartalmaz.

A likopin hatása a véráramba kerülő zsírok esetén érvényesül igazán, jelentős mértékben csökkenti ugyanis a véráramban található zsírok peroxidációját, ezzel gátolva a gyulladásos folyamatokat és a vérerek leszűkülését.

A paradicsom minden formája egészséges
A paradicsom minden formája egészséges
Fotó: Stefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

Korábbi kutatások már alátámasztották az egészségre gyakorolt pozitív hatásait, ezt több ízben mi is megírtuk már a Díványon, azonban korábban csak a friss, nyers paradicsom esetében firtatták ezt a vizsgálatok során.

A vérnyomást is helyre teszi a paradicsom

A most elvégzett, három évig tartó japán kutatás igazolta, hogy a paradicsomfogyasztás előnyös nemcsak a szívet, az érrendszert és a koleszterinszintet, de a vérnyomást tekintve is. Azok, akik a legtöbbet fogyasztották a gyümölcsből, nemcsak alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek a vizsgálatsorozat idején, de sokkal kisebb eséllyel alakult ki náluk magas vérnyomás: a paradicsom tehát a hipertónia megelőzésére is kiváló.

A mostani, Japánban végzett vizsgálat volt az első, mely a paradicsomlé hatásait elemezte. A résztvevők átlagosan 200 ml paradicsomlevet ittak naponta. A szakemberek szerint érdemes ezt beilleszteni az étrendünkbe, hiszen általában olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a friss verzióhoz.

Forrás: divany.hu

2025 Copyright Iceoxy, minden jog fenntartva