A hús nélküli étrend terjedése megállíthatatlan Magyarországon is

A világ fejlett országainak átlagosan mintegy 5 százaléka folytat húsmentes táplálkozást, ez az arány kétszerese a 10 évvel ezelőttinek. A vegán élelmiszeripar volumene pedig évente 18-20 százalékkal bővül. A trend megállíthatatlannak tűnik. Divat vagy környezet – és – egészség -tudatosság az oka az egyre inkább elterjedő húshagyó étkezési szokásoknak?

Magyarországon az elmúlt években átalakulni látszanak az étkezési szokások.

Bár a Központi Statisztikai Hivatalnak nincs felmérése az étkezési módokról, az utolsó 2020. évi adat a hazai háztartásokban 68,6 kilogrammos fejenkénti húsfogyasztást mutatott. Ez a mennyiség a piacot ismerők szerint az elmúlt években visszaesett.

Bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, becslések szerint a baromfihúsoknál 15-20 százalékos, illetve a sertés- és a marhahúsoknál is kétszámjegyű keresletcsökkenés, amit ágazati szakértők egyértelműen az elmúlt évek inflációs hullámnak tulajdonítanak.

A Statista felmérése szerint Magyarországon a lakosság 4%-a nem eszik húst, ami közel 400 ezer embert jelent. Ebből az arányból mintegy 1%-ot tesz ki a vegánok aránya.

Úgy tűnik azonban, hogy a húsfogyasztás visszaszorulásában nem csak az ár, hanem az étkezési tudatosság és környezetvédelem is fontos szerepet játszik.

Én már korábban elkezdtem elmélyülni az etikus és egészséges étkezés tudományába, amellyel egy egészen új világ tárult fel számomra

nyilatkozta a tudas.hu.nak Mező Zsuzsa, az óbudai Vasmacska KávéZoo tulajdonosa.

Amikor néhány éve beütött a Covid és be kellett zárnunk és csak a kiszállítani tudtunk, akkor jött az ötlet: kísérletképpen nyissunk egy külön online rendelésen alapuló vegánegységet, külön brand alatt. Ez lett a Vegán Macska. Hatalmas meglepetésünkre sokkal többen rendeltek ebből az üzletágunkból, mint a hagyományos alapú ételeinkből.

Az újra megnyílt kávézóban aztán már vegán és hagyományos étlapjuk is lett.

A kevert választékkal olyan társaságokat, családokat is ki tudunk szolgálni, ahol vegánok is vannak, nincs konfliktus, hogy ki mit tud enni. E mellett pedig edukációs hatása is van:azt látjuk, hogy egyre több, nem húsmentesen étkező vendégük is fogyasztja a vegán ételeket.

mondja Zsuzsa.

5 százalék a vegetáriánusok aránya a világban

A 4%-os aránnyal Magyarország sereghajtónak számít az európai kontinensen: Svájcban 25, Hollandiában, az Egyesült Királyságban 15%, Csehországban és Portugáliában 5%-os ez az arány. Összeségében az EU-ban 5% a vegetáriánusok aránya, ebből 1-2 % a tisztán növényi étrendet követők száma.

A húsmentes étkezést követők száma töretlenül ível felfelé: jelenleg 375 millió, a vegetáriánus étrendet valamilyen formában követő ember él a földön, ez a szám csak Európan belül jelenleg 35-40 millió. A Föld lakosságának mintegy 1%-a tekinthető vegánnak.

A Z generáció hozza a változást

Mi az oka ennek a járványszerű terjedésnek?

Különböző forrásból származó felmérések egybehangzóan azt mutatják, hogy leginkább egészségügyi (69%), állatvédelmi (68%) és környezetvédelemi (59%) okok vezetnek a döntés felé.

A felmérése szerint legtöbb ember fiatal felnőttként dönt az életmódváltás mellett. A vegánok több, mint fele 16 és 24 éves kor között hagyta el az állati termékeket.

Egy 2023-ban készült kutatás szerint az USA-ban a Z generációs (1995-2009 között született) vegánok 72 százalékuk azt tervezi, hogy legalább a következő öt évben biztosan követi a növényi étrendet. Mivel a fejlett országok vegetarianumussal kapcsolatos trendejei nem sokban térnek el egymástól, ezt a tendenciát nemcsak az USA-ra, hanem jellemző Európában is.

Már kisebb gyerekként elborzasztottak a nagyüzemi állattartásés megölésük kínzó körülményeit bemutató tudósítások. Egyre inkább rájöttem, hogy semmilyen módon nem szeretnék ennek támogatója lenni. Aztán három évvel ezelőtt egyik napról a másikra úgy döntöttem, hogy vegánleszek

nyilatkozta a tudas.hu-nak a 16 éves Szabó Anna Gréta.

A családom és a barátaim is megrökönyödéssel fogadták a döntésemet és az elején egyfajta térítőként is viselkedtem. Mára azonban már beállt egy egyensúly, a célom a békés egymás mellett élés étkezési szokásoktól függetlenül. A példa részben ragadós lett: időközben Gréta édesanyja és a két legjobb barátnője is vegák lettek.

Gréta szerint a környezetében egyre több fiatal követi a vegán szokásokat sokszor drasztikusan felrúgva a családi megrögzött étkezési szokásokat.

Úgy látja, hogy nagyon sok influenszer közvetíti ezt az étkezési és életformát, ezért a vegánság egyfajta divat is lett, de ez szerinte azért nem baj, mert ez nagyon sok mindenkit hozzásegít egy másik étkezési mód megismeréséhez és egy ebből fakadó valódi meggyőződéshez.

Bár a Z generáció jelenti a vegán fősodort, a vegetáriánus és vegán étrend egyre népszerűbb minden korosztály körében. Azzal együtt, hogy a legtöbb ember fiatal korában váltott, a legtöbb vegánt a Gallup kutatása szerint a 30-49-es korosztályban találjuk.

Hol a határ?

Az olasz kutatóintézet, az Eurispes prognózisa szerint 2050-re százmillió vegetáriánus étrendet követő ember lesz kontinensünkön.

Úgy tűnik, hogy a növekedés megállíthatatlan.

Egy, az EU 27 országából 18-at vizsgálta kutatás szerint a ma mintegy 6,6 millió vegánok száma, 10 év múlva 8,25 millió lesz.

A keresletre az élelmiszeripar is felkészült: a globális vegán piac 2024 végére várhatóan 27,8 milliárd USA dollárt tesz ki a tavalyi 25 milliárd dollárral szemben. Az előrejelzések évente 18-20 %-os bővülést prognosztizálnak.

Vega vagy vegán? A vegetarianizmus (köznyelvben vega) azt a táplálkozási formát jelenti, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti. Több formában létezik, aszerint, hogy a húson kívül mely ételek fogyasztását mellőzik. Vannak, akik tengeri állatok fogyasztásával kapcsolatosan megengedőek, de olyanok is, akik a húson kívül más állati eredetű ételek fogyasztását is teljesen mellőzik, így elutasítják a tejet és a tejkészítményeket, tejtermékeket, vagy a tojást. A veganizmust (köznyelvben vegán) követők semmilyen állati eredetű ételt nem engednek meg, tehát az előbb felsoroltak egyike sem, sőt még a mézet is tiltják. Ezen a kategórián belül külön csoport a nyers-evők, akik főtt vagy sült ételeket sem esznek.

Forrás: tudas.hu

2025 Copyright Iceoxy, minden jog fenntartva