A legtöbb ember hajlamos azt gondolni, hogy ha egy étel egészséges, az egyenlő azzal, hogy korlátlanul fogyasztható. Azonban van néhány közülük, ami ugyan rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, mégis érdemes mértékkel fogyasztani őket, ellenkező esetben jó pár pluszkilóval gyarapodhatunk. Mutatjuk ezeket.
Olajos magvak
Noha több érvet is fel tudunk sorolni, miért jó rendszeresen diót, kesudiót, mogyorót vagy mandulát fogyasztani, diétázók számára veszélyesek lehetnek, hiszen
10 dekányi olajos mag kalóriatartalma kitesz egy teljes főétkezést. Ennek ellenére nem érdemes teljesen kiiktatni őket az étrendünkből,
még akkor sem, ha diétázunk, hiszen jelentős vas-magnézium- és D-viamin-tartalma, és omega-3- illetve omega-6 zsírsavtartalma miatt a szív-és agyműködés legfőbb támogatói.
Ráadásul tapasztalhattuk már, hogy nagyon laktatóak, egy kis marék dióféle is hosszú eltelít, így kis mennyiségben fogyasztva nem gátolja, épp ellenkezőleg: segíti is a fogyókúránkat.
Sajtok
Bár a sajtok remek fehérje- és kálciumforrások, ám
a legtöbb fajta bőséggel tartalmaz zsírt is, ezért nem tartoznak a kifejezetten kalóriaszegény falatok közé.
Különösen igaz ez az érettebb fajtákra, mint például a camembert, a márványsajt, mascarpone, illetve sajnos az olyan közkedvelt fajták is, mint az eidami, gouda, trappista vagy az ementáli, bár ezekből egyre gyakrabban találkozhatunk zsírcsökkentett, azaz light verzióval.
Ha fogyni szeretnénk, válasszuk a zsírszegényebb friss sajtokat, amilyen például a feta, mozzarella, vagy a cottage cheese.
Kenyér és bor helyett pedig párosítsuk őket zöldségekkel, salátafélékkel.
Avokádó
Az avokádót a halakhoz és a diófélékhez hasonlóan valódi szuperélelmiszerként tartják számon, hiszen tele van vitaminokkal, és értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, ezért az agyunk, szívünk és bőrünk legjobb barátja. Nem érdemes azonban túl sokat fogyasztani belőle egyszerre, hiszen
magas zsírtartalmának köszönhetően az egyik legkalóriadúsabb gyümölcsféle. Ha diétázunk, egy ékezésre maximum fél darabot fogyasszunk,
és kombináljuk más zöldségfélékkel, esetleg hallal vagy tojással.
Mogyoróvaj
Egyre népszerűbb élelmiszer, különösen sportolók és egészségtudatos táplálkozásra törekvők körében, hiszen
finom, különleges íze van, és bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, és értékes zsírokban.
Fogyaszthatjuk pirítóson, gyümölcsökkel, például almával együtt, de zabkásába keverve is ízletes.
Ne feledjük azonban, hogy korántsem kalóriaszegény alapanyag, 100 grammja közel 600 kalóriát tartalmaz.
Talán nem véletlen, hogy a Rock’n’Roll királya, Elvis Presley halála előtt néhány évvel jelentős súlyfelesleggel küszködött, hiszen napi szinten fogyasztotta híres, mogyoróvajból, banánból, és baconből álló szendvicsét, melyben nem ismert mértéket. Ha nem szeretnénk a sorsára jutni, bánjunk okosan a mogyoróvajjal, és kenjük minél vékonyabban.
Tőkehalmáj
Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a halfogyasztás fontosságát, hiszen bőséggel tartalmaznak egészséges zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, amelyek jót tesznek az agy- és szívműködésnek. Különösen igaz ez a tőkehalmájra, amely igazi szuperélelmiszernek számít, nem véletlen, hogy csukamájolajat – amely valójában nem a csukának, hanem tőkehalmájnak az olaja – nagyszüleink idejében rendszeresen adták a gyerekeknek immunerősítő és teljesítményfokozó céllal.
Azonban mégis érdemes csínján bánni vele, ha szeretnénk lefaragni a súlyunkból, hiszen 10 dekányi tőkehalmáj több mint 600 kalóriát tartalmaz.
Különösen, hogy legtöbben kenyérrel vagy pirítóssal fogyasztják, mivel igencsak olajos.
Aszalt gyümölcsök
Bár sokan úgy tekintenek rájuk, mint az egészségtelen rágcsálnivalók diétás alternatívájára, cukor- és kalóriatartalom szempontjából nincs lényeges különbség néhány kocka csokoládé, vagy egy marék aszalt gyümölcs között. Bár a mazsola, vörös áfonya, aszalt szilva és az aszalt sárgabarack egészséges, hiszen
sok rostot tartalmaz, ami segít megelőzni a székrekedést, emellett kiemelkedő vastartalma miatt a vérszegénység is leküzdhető vele, mégis érdemesebb a friss gyümölcsöt választani, amennyiben fogyni szeretnénk.
Ha nem szeretnénk teljesen lemondani róluk, fogyasszuk őket alkalmanként, kis mennyiségben, a reggeli zabkására szórva, ne pedig nassolnivalóként.
Forrás: origo.hu