Megérkezett a cukormentes vegetáriánus étrend is

A dietetikusok a tápanyagdúsabb összetevőkre, például a teljes értékű gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezték a hangsúlyt.

Hét napos, stabil vércukorszintet elősegítő ételeket tartalmazó, cukormentes vegetáriánus étkezési tervet készítettek amerikai dietetikusok.

A szakemberek az összeállított étrendből kihagyták a hozzáadott cukrokat, miközben a tápanyagdúsabb összetevőkre, például a teljes értékű gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezték a hangsúlyt.

Sokkal több cukor

Az erről szóló cikk szerint

„egy átlagos amerikai naponta körülbelül 17 teáskanál hozzáadott cukrot fogyaszt, ami jelentősen meghaladja az American Heart Association által ajánlott napi maximum mennyiséget.

Ez 9 teáskanálnyi cukrot jelent a férfiak és 6 teáskanálnyit a nők esetében.

Az egészséges vércukorszint további támogatása érdekében mérsékelt szénhidrátszintre törekedtek, ugyanakkor nagy figyelmet fordítottak a rostbevitelre is. A rost a szénhidrátok egy olyan típusa, amely nem emeli a vércukorszintet, de a teljes szénhidrátmennyiségbe beleszámít. A rostok a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben találhatók. Ennek a fontos tápanyagnak rengeteg egészségügyi előnye van, és fontos szerepet játszik a stabilabb vércukorszint elősegítésében.

Különböző célok

Ugyanakkor a dietetikusok szerint fontos megjegyezni, hogy

„nem létezik egységes, mindenki számára ajánlott napi szénhidrátmennyiség,

az egyén teljes szükséglete olyan tényezőktől függ, mint például a napi aktvitás.

Mint megjegyzik, számos okból lehet vegetáriánus étrendet követni, például azért, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásokat vagy hogy támogassuk az állatok jogait. Mindehhez hozzáadhatjuk a vércukorszint javítására tett erőfeszítéseket is. A növényi alapú vegetáriánus étrend követése összefüggésbe hozható

„a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának vagy kialakulásának csökkentésével , a vércukorszint javulásával és a vérzsír (koleszterin) szintjének javulásával.

Egészségtudatos szemlélet

Egyre elterjedtebb nézet, hogy a növényi alapú táplálkozás egészséges. A fogyasztási és étkezési trendek az egészségtudatosság felé mutatnak, amellett, hogy az etikai és környezetvédelmi szempontok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az étkezésben. Sok fogyasztó hajlandó a vegán vagy vegetáriánus alternatívára váltani, ugyanakkor a legtöbben nem szeretnének kompromisszumot kötni az íz és egyéb érzékszervi tulajdonságok tekintetében. Számos dietetikus fáradozik olyan koncepciók kidolgozásán, melyek a fogyasztók számára hús élményt nyújt mégis növényi alapú az étkezés.

Várhatóan a legtöbb élelmiszeripari vállalat nyitni fog az irányzat felé, hogy kiszolgálják a növekvő igényt.

Fotó: GettyImages

Forrás: mandiner.hu

2025 Copyright Iceoxy, minden jog fenntartva