A gyulladás egy hasznos immunválasz olyan esetekre, amikor a szervezetnek szüksége van arra, hogy megvédje magát. Azonban ha a gyulladás állapota tartóssá válik, már kevésbé hasznos, sőt akár hosszútávú problémákat is okozhat. Ez a négy étel azonban segít csökkenteni a gyulladást és javítani az általános egészségi állapotunkon.
A diéta az egyik kulcsfontosságú módszer a szervezet krónikus gyulladásainak kezelésére, míg a cukros és feldolgozott élelmiszerek súlyosbíthatják a problémát, ezek a szuperételek pedig segíthetnek kordában tartani – számolt be a Mirror.
Szuper egészségesek a bogyós gyümölcsök
Az eper, az áfonya, a málna és a szeder nem csak finom, de tele is van antioxidánsokkal. Ezek a gyümölcsök segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek olyan molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket, ami aztán később betegségekhez, gyorsabb öregedéshez vezethet – számol be a Bristol Live.
Minden bogyós gyümölcs tartalmaz flavonoidokat, de egyes fajták sokkal többet. A szeder híres magas fitonutriens-tartalmáról, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet, és támogatja az immunrendszert is. Ezeket érdemes akár rendszeresen fogyasztani, fagyasztott, friss, vagy akár lekvár formájában is.
Fogyasszunk több halat!
Az NHS azt javasolja, hogy mindannyian törekedjünk arra, hogy hetente legalább kétszer együnk halat. A zsíros halak, például a lazac, a makréla, a szardella és a szardínia gazdagok EPA és DHA hosszú láncú, omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladásgátló tulajdonságaikról ismertek. Amikor ilyen típusú halakat fogyasztunk, szervezetünk ezeket zsírsavakat rezolvinoknak és protektineknek nevezett vegyületekké alakítja, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetben. A tengeri halak szennyezettségéről azonban sokat lehet hallani, sokan a bennük kimutatható higany miatt aggódnak. Ezzel szemben a hazánkban megtalálható folyami halaknál nem kell emiatt aggódni, sőt sokszor könnyebben hozzájuthatunk jóval kedvezőbb áron is. Érdemes így a hazánkban tenyésztett fajtákat is beépíteni az étrendünkbe, mint például a ponty, a harcsa, vagy éppen a pisztráng.
Brokkoli, a csodazöldség
Sokan talán nem is tudják, hogy mennyire jótékony hatása van ennek a közkedvelt zöldségnek. Amellett, hogy jó rost- és fehérjeforrás, ez a tápanyagban gazdag zöldség különösen gazdag antioxidáns flavonoidokban, mint például a kempferol és a kvercetin. Ezenkívül számos karotinoidot tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrrák és bizonyos szembetegségek kialakulását. Amellett, hogy a brokkoli remek kísérője bármilyen sült húsnak, készíthetünk belőle levest, ehetjük szószos tésztához, rakottan, vagy éppen rántva is finom.
Kurkuma a gyógyító fűszer
Ez az arany színű fűszer is azon divatos alapanyagok közé tartozik, amelyeket manapság egyre többen fogyasztanak. A kurkuma olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladással járó fájdalmakat, valamint megnyugtatják a gyulladásos bőrproblémákat, például a pattanásokat. A kutatók azt találták, hogy a kurkuminnak nevezett, élénksárga vegyszer, amely a kurkuma szokatlan színét adja, képes kölcsönhatásba lépni a gyulladásban szerepet játszó különféle molekulákkal, sokan pedig úgy vélik, hogy ugyanolyan hatékonyan elnyomja a gyulladást, mint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók.
Fotó: Sneha Cecil/UnSplash
Forrás: origo.hu