A vacsora elkészítése kihívást jelenthet, különösen, ha fáradtnak érzed magadat az egész napos hajtás után.
Egy tanulmány szerint a hosszú, stresszes munkanapot követően a vacsorafőzés még egy extra és megterhelő feladat a legtöbb család számára. Az Amerikában készült felmérés szerint a megkérdezettek több mint harmada mondta, hogy az ultragyors vacsorára esküsznek és elsősorban tojásos szendvicset, hamburgert, hotdogot esznek, valamint olyan fogásokat tesznek az asztalra, amelyek mikróban elkészíthetőek.
Bár több tanulmány is alátámasztotta már, hogy a közös, családdal eltöltött vacsora remek stresszoldó és az emberek 84%-a vágyik arra, hogy szeretteivel étkezzen, a statisztikák szerint a felnőttek étkezéseik felét magányosan töltik el. A vacsora másokkal való megosztása nagyszerű módja a stressz csökkentésének, az önbecsülés növelésének, valamint a szociális kapcsolatok javításának, és ez különösen igaz a legkisebb generációra. A vacsoraidő terápiás hatással bírhat az egész családra, feltéve, ha könnyen elkészíthető, gyors, finom és egészséges. Mit főzz az egészségtelen gyorsételek helyett?
1/5 Válaszd a leveseket
A levesek gyorsan elkészülnek és mindig szezonra szabhatóak. Készíthetsz egy hagymás alapot, amit megbolondíthatsz felkockázott zöldségekkel (utóbbiak a gyorsaság érdekében akár a fagyasztóból is előkerülhetnek). Az előkészületet leszámítva a leves „megfőzi magát”: amíg elkészül, te is lazíthatsz, vagy koncentrálhatsz a további feladataidra. Friss péksüteménnyel, vagy pirítóssal tálalva, tartalmas és izgalmas fogást tehetsz az asztalra – klasszikus változatban, vagy összeturmixolva, krémlevesként, friss zöldfűszerrel tökéletes választás.
2/5 Frissen sütött falatok
Ahelyett, hogy a bolti, előrecsomagolt ételeket választanád, készíthetsz frissen is sült finomságokat. Ezek szezontól függően lehetnek zöldségek, pl. cukkini, padlizsán, vagy akár wokos zöldségkeverék, de marinált tofut is választhatsz. Amennyiben fogyasztasz húst, a halszeletek is gyorsan megsülnek. Minden finomságot megpiríthatsz pár perc alatt a serpenyőben, vagy elrendezheted tepsin, adott esetben fóliában is elkészítheted őket. Sosem kell, hogy ugyanolyan legyen a végeredmény, mindig használhatsz másfajta ízesítőket, pácokat, fűszereket.
3/5 Ropogósan a wokból
Egy serpenyőben gyorsan futtasd meg a felcsíkozott alapanyagokat, zöldségeket, majd az egészet forgasd össze egy adag frissen főzött, teljes kiőrlésű gabonával. Ezekben a fogásokban az a legjobb, hogy bámulatosan ízletesek, köszönhetően a sok friss zöldségnek és gazdag fűszerezésnek. Ráadásul akkor a legfinomabb az egész, ha zsenge és ropogós – még egy érv a túl hosszú sütés-főzés ellen! Igazi „mindent bele” fogások ezek: friss borsó, kaliforniai paprika, fokhagyma, káposzta, chili és persze a köret is lehet változatos. Használhatsz rizst, árpát, bulgurt, kölest, de még tésztát is, ha úgy tartja kedved.
4/5 Buddha tálak
Hasonlóan a wokos fogásokhoz, a burrito és a Buddha tálak is nagyon népszerűek. Ezek is általában teljes kiőrlésű gabonára, hüvelyesre és friss zöldségekre építenek, de étrendedtől és céljaidtól függően variálhatod őket. Maradékmentésnek ugyancsak tökéletesek, hiszen a lényegük az, hogy mindenből egy kicsit keveset tegyél a tányérra. Egy kis saláta, egy adag bab, vagy lencse, némi quinoa, kukorica, vagy naan kenyér, és persze a mártogatós, ami lehet avokádókrém, vagy tzatziki is. A saját tálak elkészítése sokkal egészségesebb alternatíva a gyorséttermi fogások helyett.
5/5 Tartalmas saláták
A saláták kiválóak vacsorára, bár bizonyára te sem kedveled őket, ha az unalmas verziókat készíted. De mi a helyzet az igazán tartalmas fogásokkal? Rendkívül könnyű feldobni a salátákat, ha szabadjára engeded a fantáziádat. Ehhez egyszerűen főzz egy adag gabonát (pl. köles, kuszkusz, quinoa), vágj apróra zöldfűszereket (pl. petrezselyem, menta, kapor), friss zöldségeket (pl. uborka, paradicsom, hagyma) és az egészet forgasd össze. Citromlével, olívaolajjal meglocsolva már ez is egy izgalmas fogás, de természetesen még tovább fokozhatod a hatást. Felkockázott tofu, pici sajt, vagy akár főtt tojás, főtt hüvelyes is nagyon feldobja és tartalmassá teszi a salátát.
Forrás: bien.hu