Akár frissen felkockázva, akár az ételre szórva, vagy akár olajban áztatva. A fokhagyma rendszeres hozzáadása az étrendhez bizonyítottan kordában tartja mind a vércukor-, mind a koleszterinszintet. A kínai Délkeleti Egyetem és a Hsziang Minzu Egyetem kutatói által végzett, huszonkettő korábbi, huszonkilenc randomizált, kontrollált vizsgálatot tartalmazó metaanalízis megerősítette, hogy a fokhagyma fogyasztása összefügg a glükóz és egyes zsírmolekula-típusok alacsonyabb szintjével.
Komoly eredmények a koleszterinszint csökkentésében
A glükóz és a lipidek kulcsfontosságú tápanyagok a szervezet számára, amelyek energiát biztosítanak és a testünk sokféle építőelemének alapját képezik. A modern étrend azonban gyakran eredményez „túl sok jót”, ami növeli az egészségügyi problémák kockázatát. De számos életmódbeli döntés – az alkoholfogyasztástól kezdve a testmozgásig – szintén hatással lehet a szervezet cukor- és zsírszintjére.
”
Egészséges egyéneknél a glükóz- és a lipidanyagcsere pontosan szabályozott. A glükóz- és lipidanyagcsere zavarai számos krónikus betegséghez vezethetnek, többek között érelmeszesedéshez, cukorbetegséghez és zsírmájbetegséghez”
– mondták a szakemberek a ScienceAlert online tudományos portálnak.
A fokhagymát egyébként régóta hozzák összefüggésbe az egészséggel; korábban elszigetelt vizsgálatokban a lipidszabályozással, valamint a glükózszintekkel is összekapcsolták.
A Nutrients tudományos folyóiratban publikált kutatás most megerősítette, hogy a hatások továbbra is pozitívak.
Azoknál, akik beépítették az étrendjükbe a fokhagymát, alacsonyabb vércukorszintet mutattak ki,
ami a jobb hosszú távú glükózkontroll mutatója, több az úgynevezett „jó” koleszterin magas sűrűségű lipoproteinek (HDL) formájában, miközben kevesebb úgynevezett „rossz” koleszterint vagy alacsony sűrűségű lipoproteit (LDL). Ráadásul összességében is csökkent a koleszterinszint.
Jótékony hatással van a vércukorszintre
Bár az adatok nem elég átfogóak ahhoz, hogy bizonyítsák a közvetlen ok-okozati összefüggést – vagyis azt, hogy a több fokhagymát elrágva közvetlenül csökkenthetjük a szívbetegség kockázatát –, de a kimutatott összefüggés határozottan arra utal, hogy
ez a közönséges gyógynövény ízletes módja lehet a glükóz- és lipidszint kezelésének.
További kutatások és célzottabb vizsgálatok segíthetnek azt is tisztázni, hogy pontosan mi is történik ilyenkor.
Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a metaanalízisben szereplő vizsgálatok időtartama három héttől egy évig terjedt, és a fokhagyma több különböző formáját használták: nyersen, érlelt kivonat formájában és tablettaként.
”
Az eredmények azt mutatták, hogy a fokhagyma jótékony hatással van a vércukorszintre és a vérzsírszintre az emberekben, és az összefüggésük statisztikailag szignifikánsnak tekinthető
– írják a tudósok, hozzátéve, hogy úgy gondolják, a fokhagyma különböző hatóanyagai többféle módon is segítenek, többek között azáltal, hogy csökkentik az oxidatív stresszt: a sejtek egyfajta kopását, amely olyan problémákhoz vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek.
A fokhagyma tartalmaz egy alliin nevű antioxidáns vegyületet is, amelyet korábban összefüggésbe hoztak a vércukorszint, a vérzsírok és a bélmikrobiom kezelésével. Valószínű, hogy a hatások kombinációja okozza a most bizonyított, látható eredményeket.
Forrás: origo.hu