Bár az olyan szójatermékek, mint a tofu, számos egészségügyi vita középpontjában álltak, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tofu nemcsak biztonságos, hanem szuper egészséges élelmiszer is. A realsimple.com cikke alapján mi is pontokba szedtük, miért is érdemes kicsit félretenni az előítéleteinket, és heti szinten legalább egyszer beiktatnunk az étrendünkbe ezt az olcsónak számító, kiváló élelmiszert!
https://www.realsimple.com/health-benefits-of-tofu-8669061
Kevés olyan élelmiszer van, amit annyi vita övez, mint a szójából készült termékeket Az egyik tábor lelkesen élteti, hiszen a szója kiváló növényi fehérje-forrást, vegán és tejmentes étrendek fontos alapanyaga. A másik oldal ugyanakkor óvakodik tőle, annak allergizáló és hormonrendszerre gyakorolt hatása miatt. Sokan így vannak a szójatejből készült tofuval is, amelynek számtalan jótékony hatása ismert, legfőképp az, hogy igazi húsmentes nyári vitamin- és fehérjebomba. A realsimple.com cikkében, a legfrisebb kutatásokra hivatkozva, most pontokba szedte, miért is érdemes félretenni az előítéleteinket, és heti szinten legalább egyszer beiktatnunk az étrendünkbe a tofut:
De mi is az a tofu?
A tofu egy népszerű szójaalapú étel, amely több mint 2000 évvel ezelőtt Kínából származik. Azóta szerves része lett számos ázsiai konyhának, mint például a kínai, japán, vietnami és thai gasztronómiának. Mivel igen magas a fehérje- és az olajtartalma, a második világháború ínséges éveiben húshelyettesítőként terjedt el. Emellett a tofunak teljesen semleges az íze, így édesen, sósan és fűszeresen is elkészíthető, ez is hozzájárul a népszerűségéhez. Napjainkban a tofu világszerte elterjedt, és szinte mindenféle ételben megtalálható, különösen a növényi alapú étrendet követők körében.
Hihetetlen gazdag különböző mikrotápanyagokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges étrendhez. Íme néhány fontos mikrotápanyag, amelyek megtalálhatók a tofuban:
Fehérje: A tofu kiváló növényi fehérjeforrás, amely különösen fontos a vegetáriánusok és vegánok számára. A fehérje hozzájárul az izomépítéshez, a szövetek regenerálódásához, és számos alapvető testi funkció fenntartásához.
Kalcium: remek kalciumforrás. A kalcium fontos a csontok és fogak egészségéhez, valamint az izomműködéshez és az idegrendszer működéséhez.
Vas: jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, amely elengedhetetlen a vörösvérsejtek megfelelő működéséhez és az oxigén szállításához a szervezetben.
Magnézium: A magnézium fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izomfunkciókban és az energiatermelésben.
Cink: A cink hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, a sebgyógyuláshoz és a DNS-szintézishez.
Foszfor: A foszfor fontos szerepet játszik a csontok és fogak egészségének fenntartásában, valamint az energiatermelésben.
B-vitaminok: A tofu B-vitaminokban is gazdag, különösen a riboflavinban (B2-vitamin) és a tiaminban (B1-vitamin), amelyek segítik az energiatermelést és támogatják az idegrendszert.
Lássuk akkor, mi is a tofu 9 egészségügyi előnye!
1. Fokozza a bélrendszer egészségét
A tofu rostban gazdag élelmiszerként támogathatja az emésztést és a bélrendszer általános egészségét. A rostok segítik az emésztési folyamatot, miközben prebiotikumként is működnek, táplálva a bél mikrobiomjában élő egészséges baktériumokat. Egy 2016-os tanulmány szerint a szója növeli a bifidobaktériumok és a laktobacillusok (két egészséges baktériumtörzs) populációját a mikrobiomban. Emellett egy 2020-as vizsgálat azt is megállapította, hogy a szója izoflavonjai támogatják a bél nyálkahártyáját, segítenek csökkenteni a gyulladást, és felerősítik ezeket a bélrendszeri előnyöket.
2. Támogatja a szív egészségét
A tofu alacsony telített zsírsav- és koleszterintartalmú, így a szív egészségére is jó hatással van. Bár ellentmondásos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy ezek a zsiradékok hozzájárulnak-e a szívbetegségek kialakulásához, rengeteg tanulmány szerint igen, ami azért óvatosságra is int. De ami ennél is fontosabb, a tofu gazdag szívbarát, telítetlen zsírokban, amelyek segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét, támogatva a szív egészségét és csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
3. Segíti az anyagcsere egészségét
A tofuban található fehérje, rostok és egészséges zsírok lassítják az emésztést, így a vércukorszint fokozatosabban emelkedik és csökken. Ez segíti az általános vércukorszint-szabályozást, ami jelentős hatással lehet az olyan anyagcserezavarokban szenvedőkre, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Egy 2020-as tanulmány szerint a szójabevitel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
4. Javíthatja az immunrendszer egészségét
Gazdag A-vitaminban, rézben, cinkben, szelénben és növényi vegyületekben. Mindezek a mikrotápanyagok antioxidánsként működnek, amelyek segítenek a gyulladások ellen, és támogatják az általános immunműködést.
” Emellett a tofuban található izoflavonokat összefüggésbe hozták bizonyos rákos megbetegedések, például az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák kockázatának csökkenésével
– közölte a cikkben Carli.
https://www.realsimple.com/health-benefits-of-tofu-8669061
5. Építi és javítja az egészséges szöveteket
Ha növényi eredetű fehérjéről van szó, nehéz felülmúlni a tofut.
” A tofu egyedülálló abban a tekintetben, hogy ez egy olyan növényi alapú fehérje, amely teljes értékű, azaz tartalmazza az összes esszenciális aminosavat”
– magyarázza Carli.
Ez a fehérjetartalom segít felépíteni és helyreállítani a legtöbb szövetet az egész testben, beleértve az izmokat, a hajat, a körmöket, a létfontosságú szerveket és még sok mást. Ráadásul a tofuban lévő vas tovább fokozza ezt a javító hatást azáltal, hogy a vörösvértestekben hemoglobint termel, amely oxigént szállít a sejtjeinkbe.
6. Erősíti a csontokat
Bár a kalciumra kulcsfontosságú szerep hárul az egészséges csontok építésében, vannak más tápanyagok is, amelyek ugyanolyan fontosak ebben a folyamatban. A magnézium és a foszfor két ilyen tápanyag, amelyekben – a kalcium mellett- a tofu gazdag. Ez a három ásványi anyag a tofuban együttesen támogatja az egészséges csontnövekedést és a csontok ásványi sűrűségét.
7. Az agy egészségének bajnoka
Két kutatás is bizonyítja, mennyire jó az agyműködésre is: egy 2020-as metaanalízis a szójában található növényi vegyületet a felnőttek jobb kognitív funkcióival hozta összefüggésbe, míg egy 2018-as tanulmány szerint a tofu és a szójaizoflavonok bevitele fordítottan arányos a terhes nők depressziós tüneteivel.
8. A tofu enyhítheti a menopauza tüneteit
A tofuban található szójaizoflavonokat nőknél összefüggésbe hozták a menopauza tüneteinek javulásával
– tette hozzá Carli.
A kutatások ezt alátámasztják: a szójafogyasztás összefüggésbe hozható a jobb csontsűrűséggel és a testsúlyszabályozással, valamint a hőhullámok intenzitásának csökkenésével.
9. Elősegíti a szem egészségét
Végül, a tofu a benne lévő A-vitaminnak köszönhetően a szemünk egészségét is segíthet csúcsformában tartani.
Kerülje bárki is a tofut?
Bár ahogy fentebb is írtuk, számtalan vizsgálat bizonyítja a tofu egészségügyi előnyeit, még mindig sok ellentmondásos hír kering a tofuval kapcsolatban. Ahogy a cikkben is olvashatjuk, a kutatások nagyrészt cáfolták azokat az állításokat, amelyek szerint a szója összefüggésben áll a rák, a pajzsmirigyproblémák, a termékenységi problémák, a hormonális egyensúlyhiány és sok más tényező megnövekedett kockázatával.
Ugyanakkor a szója a hét fő allergén egyike, és azoknak, akik allergiásak erre a hüvelyesre, kerülniük kell a tofut.
A legjobb tehát, ha mindig konzultálunk az orvosunkkal, ha aggályaink támadnak a tofu-fogyasztással és bármilyen meglévő betegségünkkel kapcsolatban.
Címlapkép: Getty Images
Forrás: hellovidek.hu