A póréhagyma a legkevésbé csípős a hagymafélék között, C-vitaminban gazdag, és 0 fok körüli hőmérsékleten hónapokig eltartható anélkül, hogy veszítene az értékéből! Ehetjük nyersen, de készíthetünk belőle levest, párolt és egytálételt is.
Főleg télen jelent hasznos tápanyagforrást (mint pl. a fekete retek is), amikor friss zöldségfélékből nem olyan gazdag a választék. B-vitaminjai segítenek elkerülni a téli depressziót.
1/5 Zsenge szár és levelek
A póré a fokhagymával és a metélőhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik, és valóban hasonlít egy virágra. De már az ókori Egyiptomban sem a szépsége, inkább az íze miatt termesztették ‒ lepénykenyérrel ették.
A növény fehér szára és gyengébb levelei a legfinomabb részek. A zsenge tavaszi fajta a melegházból kerül piacra. Ez akár nyersen is fogyasztható, mert nem szálas, így könnyen megrágható és megemészthető.
2/5 Mindentudó kénvegyületek a hagymában
A hagymafajták jellegzetes szagát adó kének a legkisebb mennyiségben a póréban fordulnak elő, de még így sem elhanyagolható a szervezetünkre gyakorolt egészséges hatásuk.
Mindentudók, mert mindenféle betegség megelőzéséhez hozzájárulnak: elpusztítják a baktériumokat, erősítik az immunrendszerünket, leépítik a gyulladásokat, és segítenek a rák elkerülésében. Gyorsítják az emésztést, és serkentik az emésztőrendszer egyes mirigyeinek működését, hogy több emésztőnedvet termeljenek.
3/5 Enyhe hagyma nyersen, több C-vitaminnal
Mivel a póré kiváló C-vitamin forrás, próbáljuk meg időnként egészen apróra vágva, nyersen enni.
Ez nem jelent gondot, hiszen a legenyhébb hagymaféle, így akár reggel is fogyaszthatjuk.
Viszont akinek a gyomra érzékeny a hagymára, vagy puffadásra hajlamos, inkább kerülje.
4/5 Alacsony kalóriatartalom
Hasonlóan közeli rokonához, a vöröshagymához, a póré is kevés szénhidrátot és zsírt tartalmaz, és valamivel több benne a ballasztanyag.
Kevés a kalóriája: 100 gramm mindössze 25 kalóriát tartalmaz.
A benne lévő ballasztanyagok és kének alapos belső nagytakarítást végeznek a testben: felpörgetik az emésztést és enyhén vízhajtó hatásúak, ezért a póréhagyma méregtelenítésre is alkalmas. A vércukorszintet csökkenti, ezért cukorbetegek is ehetik.
5/5 Receptek
Póréhagymából nagyon finom leveseket főzhetünk, akár egymagában, akár más hagymafélékkel vagy egyéb zöldségekkel együtt is. A legegyszerűbb a póréhagyma leves elkészítése, íme a recept:
Póréhagyma krémleves
Hozzávalók:
2 szár póréhagyma,
1 kisebb vöröshagyma,
1 liter víz,
1 evőkanál ételízesítő,
5 dkg mascarpone sajt vagy 1 dl tejszín,
kevés olívaolaj.
Elkészítés: A vöröshagymát aprítsuk fel, majd pároljuk üvegesre az olívaolajon. A póréhagymát vágjuk karikákra, majd adjuk hozzá, és pároljuk még 5 percig a vöröshagymával. Öntsük a vizet a hagymákra, és tegyük bele az ételízesítőt. Forraljuk fel, majd keverjük bele a mascarponét vagy a tejszínt. Szórjunk bele sót és borsot. Botmixerrel dolgozzuk el a hagymákat, hogy krémes állagú levest kapjunk. Jó étvágyat!
A póréhagyma krumplival, krémlevesben, gombával kiegészítve szintén jóízű és tápláló étel.
Forrás: bien.hu