A sütőtök béta-karotinban, káliumban, A- és C-vitaminban bővelkedik, ezek pedig mind jó hatással vannak a szívre és a szemre is.
Az őszi szezon legnagyobb kedvence a sütőtök, melyből rengeteg fenséges finomság alkotható, ilyen a sütőtökkrémleves, töltött sütőtök vagy a sütőtökös pite. Amellett, hogy ízletes dolgok készülhetnek belőle, nagyon egészséges, ezért is fontos, hogy gyakran tányérra kerüljön.
Mondunk is 14 érvet, miért iktasd az étrendedbe az őszi zöldséget:
A pompás őszi csemege gyönyörű narancsszínben hódít, tele van A-vitaminnal és béta-karotinnal, amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez.
Antioxidáns-tartalma miatt a szív- és az érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen is hatásos.
A gyomorrák és az emésztőrendszeri tumorok kialakulásának megelőzésében is hasznos élelmiszer.
A sütőtök A-, B-, C- és E-vitaminban is bővelkedik, rendszeres fogyasztásával az őszi, téli szezonban erősíti az immunrendszert, így elkerülhető a náthás megbetegedés.
A sütőtök káliumban is bővelkedik, így a szívet is védi. Jó hatással van a magas vérnyomásra, csökkenti a stresszt.
A sütőtök tápláló, bátran beilleszthető diétába, mivel alacsony a kalóriatartalma.
A zöldség rostban is bővelkedik, ezért csökkenti az éhségérzetet és a megfelelő emésztést is támogatja.
Nyersen, turmix formájában savlekötő hatása van.
A zöldségben található karotinok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés.
Gyakori fogyasztásával a bőr öregedési folyamatai is lassíthatók.
A sütőtök húsában és a magjában lévő B-komplex-vitaminok és az E-vitamin növelik a termékenységet a nőknél és a férfiaknál is. A babát tervező pároknak különösen ajánlott a fogyasztása.
Az őszi kedvenc jelentős mennyiségben tartalmaz vizet, ezért hidratálás szempontjából is tökéletes.
A sütőtökben található enzimek és fitonutriensek támogatják az emésztőrendszer egészséges működését, segítik az elfogyasztott ételek könnyebb lebontását.
A zöldségben prebiotikumok is találhatóak, amelyek szintén a bélflóra egészségéért felelnek.
A sütőtök nagyon izgalmasan használható fel a konyhában, édes és sós finomságok is készülhetnek belőle. Mivel édes a zamata, alakbarát édességek készítésénél is tökéletes. A rengeteg szuper recept mellett érdemes párolva és turmix formájában fogyasztani további egészséges zöldségekkel keverve, így érvényesül a legjobban a szervezetre gyakorolt jótékony hatása.
A zöldség magjáról se feledkezz meg, ehető, és ugyanolyan egészséges, mint a sütőtök húsa.
Fotó: Getty Images
Forrás: sobors.hu